Képes előadás - Power Point dokumentum (18MB)
Előadás szöveges anyaga - Word dokumentum (94KB)

Az állatok, növények és a belőlük készült különféle termékek, ajándéktárgyak, használati cikkek nemzetközi kereskedelme napjainkra oly hatalmas méreteket öltött, hogy a természetes élőhelyek megszűnése mellett a vadon élő állat- és növényfajok számára ez a kíméletlen üzlet jelenti a legnagyobb veszélyt.

Ebben a folyamatban mi, vásárlók vagyunk felelősek. Sokan talán azt gondolják, ez rájuk nem vonatkozik, azonban, ha jobban körbenézünk házunk táján, mégis találhatunk tengerpartról származó kagylót, csigát, hüllőből készült övet, táskát, vagy egy pár koralldarabot a fürdőszobában vagy a nagyszoba díszeként.

Mindemellett saját környékünket, az erdőket, mezőket járva is találkozhatunk több hazánkban védett és a Washingtoni Egyezmény (CITES) védelmét is élvező növénnyel, mint a hóvirág, az erdei ciklámen vagy a gumós kosborfajaink. Ilyenkor szem előtt tartjuk-e, hogy ne tépjük le és vigyük haza otthonunkban hervadozni a természetben pompázó növényt, hanem a természetben, saját helyén hagyjuk élni, és így gyönyörködjünk benne?

Mint a hazai CITES Igazgatási Hatóság, fontosnak tartjuk, hogy az engedélyezési feladatokon kívül részt vállaljunk a tudatformálásban, , az emberek természetszeretetének és felelősségének felkeltésében is, ezért évek óta tájékoztató kampányokkal és pályázatokkal fordulunk a lakossághoz. Az elmúlt években felkérésre – a helyi nemzeti park igazgatóságok, rendőrkapitányságok és múzeumok közreműködésével - számos városban rendeztünk kiállításokat s vettünk részt rendezvényeken. Fontosnak tartjuk az iskolásokat is bevonni ebbe a tevékenységbe, hogy már gyerekkorban kialakuljon a természeti értékeket óvó szemlélet.

Utóbbi célt szolgálják kiállításaink is, amelyek e problémakört bemutatva, játékosan próbálják elgondolkodtatni a gyerekeket, melyben esetenként környezeti nevelők is segítik munkánkat. Mivel azonban erre korlátozozott lehetőségünk van, az elmúlt években olyan pályázatokkal igyekeztünk elérni a diákokat és tanárokat – mint amilyenek társasjáték-készítő és honlapkészítő pályázataink voltak „NE VEDD, VÉDD! ”  és „ Az állati nyomozó akcióban” címmel.

Ezek során összeállítottunk egy segédanyagot a pedagógusoknak, hogy ők is részt tudjanak venni e természetvédelmi szemléletformálásban,  megismertessék a diákokkal e problémakört, a Washingtoni Egyezményt és annak célkitűzéseit, valamint az általa védett értékeket!

A diaelőadást Power Point formájában találja meg,  „Képes előadás„ címen a honlapon. Az előadás 23 diából áll, melyet a pedagógusok szabadon használhatnak. Az Önök pedagógiai tapasztalataira bízzuk, hogy ebből melyik korosztálynak mit mondanak el. Felhívjuk figyelmüket, hogy a diaoldalak alatti jegyzettömb mezőben kidolgoztuk az előadás hátterét, leírtuk az egyes diákhoz tartozó tudnivalókat. (Ezen háttérinformációt „Előadás szöveges anyaga” néven külön elhelyeztük a honlapon.)

Köszönjük, ha munkájával Ön is hozzájárul a természet védelméhez!

Földművelésügyi Minisztérium
Biodiverzitás- és Génmegőrzési Osztály© 2006. CITES Magyarország - Minden jog fenntartva - Design & Code: Electrocat Design
Vissza a főoldalra Vissza a főoldalra