Játsszon és tudjon meg minél többet
a veszélyeztetett fajokról!

Tavaly március 3-án ünnepelte a CITES - a veszélyeztetett vadon élő állat-és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény - fennállásának immáron 40. születésnapját!

Ez alkalomból megszavazták, hogy 2014-től ez a nap, március 3. legyen nemzetközileg a Vadvilág Világnapja (World Wildlife Day) - amikor is világszerte együtt ünnepelhetjük a Föld növény- és állatvilágának sokszínűségét és hívjuk fel a figyelmet védelmük fontosságára.

Magyarország 1985 óta tagja az Egyezménynek és azóta aktívan részt vesz az élővilágot érintő nemzetközi kereskedelem szabályozásában és visszaszorításában. Az élőhelyeik elvesztése után a túlzott mértékű, sokszor csak luxusigényeket kiszolgáló hasznosítás, a kereskedelmi célú befogás az, ami a leginkább veszélyezteti sok, nem is gondolnánk mennyi (!), állat- és növényfaj túlélését.

Számtalanszor bele sem gondolunk, hogy bizonyos, külföldön vagy akár a hazai üzletekben árusított, használati- és dísztárgyak állatok és növények életébe kerültek. Ezek megvásárlásával mi magunk is hozzájárulunk pusztulásukhoz, hiszen mi teremtjük a szükségletet ahhoz, hogy élőhelyeikről, a vadonból befogják őket.

A Vidékfejlesztési Minisztérium és a WWF Magyarország karöltve dolgozik azon, hogy felhívja az emberek figyelmét – hogy gondolkodjunk el és ne járuljunk hozzá ehhez a károkozáshoz.

Ha van kedve kipróbálni – vagy gyarapítani – tudását, játsszon egyet a CITES-kvízzel, amelyben kicsit jobban megismerheti Földünk karizmatikus állatait és növényeit és, hogy mi veszélyezteti fennmaradásukat.

E linkre kattintva indulhat a CITES-kvíz!: http://www.cites.hu/quiz/.

Amennyiben szeretne többet is megtudni a veszélyeztetett állatokról és növényekről, úgy e honlapon, a www.wwf.hu honlapon, valamint angol nyelven a www.cites.org és a www.traffic.org szakmai honlapokon tud tájékozódni.© 2006. CITES Magyarország - Minden jog fenntartva - Design & Code: Electrocat Design
Vissza a főoldalra Vissza a főoldalra